اگر درگير ورزش يا فعاليت شديد هستيد، بايد از درد عضلاني بعد از ورزش آگاه باشيد. پس از ورزش شديد، بدن اسيد لاكتيك ترشح مي كند. اگر ميزان اين ماده در بدن افزايش يابد، ممكن است در بدن دچار درد شويد. به دليل افزايش اين ماده در بافت عضلاني، پس از ورزش احساس درد شديد مي كنيد. در اين مقاله ويتامين اطلاعاتي در مورد اسيد لاكتيك و اثرات آن بر بدن شما ارائه خواهيم كرد. براي خريد انواع نگهدارنده مواد غذايي
كليك كنيد.
اسيد لاكتيك چيست؟
اين ماده توسط شيميدان سوئدي كارل ويلهلم در سال 1780 با جداسازي آن از شير كشف شد. بعدها، در سال 1856، اين ماده به صورت عمده توسط آلماني ها فروخته شد.
اما چه رابطه اي بين اسيد لاكتيك و ورزش و بدن شما وجود دارد؟ وقتي بدن شما كمبود اكسيژن داشته باشد، اسيد لاكتيك از بدن شما آزاد مي شود. اين حالت زماني رخ مي دهد كه شما ورزش هاي زيادي انجام مي دهيد.
توصيه مي شود بيش از ظرفيت بدني خود ورزش نكنيد. زيرا نه تنها به بافت هاي بدن شما آسيب مي رساند، بلكه درد نيز به سراغ شما مي آيد. اسيد لاكتيك در تمام قسمت هاي بدن توليد مي شود.
بايد خوانده شود
اسيد لاكتيك چگونه توليد مي شود؟
اگر زياد ورزش كنيد و به بدنتان فشار بياوريد اسيد لاكتيك در بدنتان ترشح مي شود. وجود و بيش از حد اسيد لاكتيك در بافت هاي بدن باعث درد و سوزش در بدن مي شود. بنابراين افزايش تحرك باعث افزايش تنفس مي شود. اين فعاليت به دو صورت انجام مي شود: تنفس هوازي و تنفس بي هوازي.
تنفس هوازي
وقتي نفس ميكشيم، انرژي ذخيرهشده در مولكولهايمان آزاد ميشود و به سوخت متابوليسم تبديل ميشود. حال، اگر اكسيژن براي فرآيندهاي متابوليك مورد نياز است، اين تنفس هوازي است.
در طي اين تنفس، با جذب گلوكز در خون، آب و دي اكسيد كربن آزاد مي شود. اين انرژي آزاد براي انجام كارهاي روزانه مورد نياز است. تنفس هوازي در فعاليت هاي روزانه تكرار مي شود و ادامه مي يابد. معادله تابعي و چرخش به صورت زير است:
گلوكز + اكسيژن -> دي اكسيد كربن + آب + انرژي
تنفس بي هوازي
روش ديگر انجام تنفس بي هوازي است. از نام اين فعاليت مشخص است كه اكسيژن مورد نياز اصلي فرآيند نيست. در عوض، اين آنزيم ها مي توانند چرخه توليد انرژي را تامين كنند.
با يك مثال توضيح مي دهيم. وقتي هر روز فعال هستيد. اكسيژن در خون شما كاهش مي يابد. اين باعث مي شود بدن گلوكز را براي توليد انرژي تجزيه كند و گلوكز به جاي آب و دي اكسيد كربن انرژي و اسيد لاكتيك آزاد مي كند.
به همين دليل اسيد لاكتيك را «بدهي اكسيژن» نيز مي نامند. زيرا وقتي اكسيژن بدن كم است. به اين ترتيب خود را با اكسيژن تامين مي كند. اما اگر مي خواهيد بعد از ورزش و فعاليت هاي شديد از بدن درد جلوگيري كنيد. اين بدهي و كمبود اكسيژن را بايد به بدن برگردانيد. معادله اين روش به صورت زير است:
گلوكز -> اسيد لاكتيك + انرژي
اسيد لاكتيك در بدن چيست؟ | علائم اسيد لاكتيك
هنگامي كه بدن به دليل فعاليت و ورزش شديد از اكسيژن محروم مي شود، اسيدوز لاكتيك در بدن ايجاد مي شود. در اين صورت بدن اسيدي مي شود و ماده اي به نام اسيد لاكتيك در ماهيچه ها ترشح مي شود. علائم اسيدوز لاكتيك عبارتند از:
- درد عضلاني و احساس سوزش
- اسپاسم و گرفتگي عضلات
- ضعف عضلاني ناگهاني
- پين و پين اندام گنجانده شده است
- تنگي نفس و تنفس سريع و سبك
- بيماري
- زرد شدن پوست يا چشم
توجه: اگر هر يك از اين علائم شديد باشد. بايد در اسرع وقت به پزشك مراجعه كنيد.
لاكتات در ورزش چيست
در واقع اسيد لاكتيك همان اسيد لاكتيك است. بنابراين اسيد لاكتيك با سرعت زياد تجزيه مي شود و تركيبي به نام لاكتات را تشكيل مي دهد. همانطور كه اين تعاملات ادامه دارد لاكتات همچنين باعث آزاد شدن يون هيدروژن مي شود.
خوشبختانه بدن توانايي تصفيه لاكتات و استفاده از آنها را به عنوان انرژي دارد. اما اين مقدار پتانسيل خاص خود را دارد و بيش از ظرفيت خود در عضلات و جريان خون تجمع مي يابد. با تجمع لاكتات در بافت هاي بدن، بدن اسيدي مي شود و همزمان با آزاد شدن يون هيدروژن، خستگي، بدن درد و سوزش در تكرارهاي پاياني بدنسازي سراغ شما مي آيد.
اسيد لاكتيك در ورزش
هنگامي كه ورزش مي كنيد، مهم است كه بيش از حد به خودتان فشار نياوريد. تمرين شديد (و فراتر از ظرفيت شما) نه تنها مي تواند منجر به آسيب شود، بلكه باعث آزاد شدن اسيد لاكتيك در بدن مي شود. اسيد در ماهيچه ها توليد مي شود و در حين ورزش شديد تجمع مي يابد. تجمع آن در عضلات منجر به درد عضلاني مي شود.
اين تجمع در اثر ورزش معمولاً موقتي است و چندان نگران كننده نيست. اما بر كيفيت تمرين شما تأثير مي گذارد و باعث ناراحتي و درد مي شود.
نكته اي كه بايد در مورد اسيد لاكتيك و لاكتات در نظر داشت اين است كه درد بعد از تمرين يا DOM در بدنسازي ربطي به لاكتات ندارد. بدن درد دو تا سه روز بعد از ورزش مربوط به رشد عضلاني و تجزيه عضلاني است كه در طول ورزش رخ داده است. اسيد لاكتيك تنها يك احساس سوزش و درد لحظه اي در بدن ايجاد مي كند و در عرض 12 تا 14 ثانيه از ماهيچه ها دفع مي شود.
پاكسازي اسيد لاكتيك
در حين و بعد از ورزش، عضلات و قلب شما مي توانند از لاكتات توليد شده به عنوان منبع انرژي براي حذف اسيد لاكتيك از بدن استفاده كنند. علاوه بر اين، كبد با گرفتن لاكتات از جريان خون و تبديل آن به گلوكز يا قند خون به بدن شما كمك مي كند. عرق شما نيز تحت تأثير قرار نمي گيرد و مقداري از لاكتات با عرقي كه ورزش مي كنيد از بين مي رود.
با اين حال، تميز كردن بايد 30 تا 60 دقيقه پس از ورزش انجام شود. هيچ يك از دردهايي كه بدن بعد از ورزش دارد را نبايد به گردن عضلات انداخت.
چه بيماري هايي اسيد لاكتيك توليد مي كنند؟
بيماري هاي مختلفي وجود دارند كه اين ماده را در بدن توليد و ترشح مي كنند از جمله:
- حملات
- سرطان
- مشكلات كبدي
- كمبود ويتامين B
- سپتي سمي (التهاب و عفونت در بدن)
- حتما بپوشش
- فوايد مولتي ويتامين براي بدنسازان
- محلولي براي كاهش اسيد لاكتيك
براي خلاص شدن از شر اسيد لاكتيك پس از تجمع در عضلات و جلوگيري از تجمع آن، پيشنهاد مي كنيم از راهكارهاي زير استفاده كنيد:
1. آب كافي بنوشيد!
حتما قبل، بعد و بعد از ورزش شديد آب كافي بنوشيد. زيرا آب آشاميدني فراهم مي كند:
بهبود درد عضلاني
اسيد لاكتيك را از بدن خارج مي كند
پيشگيري از درد عضلاني
غذا به توليد انرژي كمك مي كند
حفظ عملكرد بدني در تمام سطوح تمريني
مايعات از دست رفته در طول ورزش را جايگزين مي كند
2. استراحت بين تمرينات!
بين هر تمرين زمان زيادي براي استراحت عضلاني در نظر بگيريد. با انجام اين كار، ماهيچه هاي شما بهبود مي يابند و بدن زمان كافي براي شستشو و تميز كردن اسيد لاكتيك خواهد داشت.
نكته: حداقل يك يا دو روز در هفته را به استراحت اختصاص دهيد. اگر برايتان سخت است كه ورزش را قطع كنيد، مي توانيد ورزش هاي سبك را با زمان كمتري در برنامه روزانه خود بگنجانيد.
بايد ياد بگيري
تاثير شگفت انگيز استراحت بين تمرينات بر عضله سازي
3. خوب نفس بكش!
روي تكنيك تنفس خود كار كنيد. در سال در يك مطالعه در سال 1994 روي ورزشكاران، محققان دريافتند كه با بهبود تكنيك هاي تنفسي،
توليد اسيد لاكتيك ورزشكاران به ميزان قابل توجهي كاهش مي يابد.
ساده ترين تكنيك تنفسي كه در اين مقاله مي توانيم به شما آموزش دهيم اين است كه به آرامي از بيني خود دم و بازدم را از طريق دهان انجام دهيد. با اين تكنيك هاي ساده، ظرفيت ريه هاي شما افزايش مي يابد و در نتيجه دچار تنگي نفس نمي شويد.
نقش اسيد لاكتيك در بدنسازي
4. تمرينات گرم كردن و خنك كردن را انجام دهيد!
حتماً قبل و بعد از ورزش، زماني را به گرم كردن و خنك كردن بدن اختصاص دهيد.
حتي انجام تمرينات كششي در اوايل صبح مي تواند به كاهش ترشح اسيد لاكتيك در جريان خون كمك كند. از آنجايي كه حركات كششي باعث افزايش جريان خون، افزايش انعطاف پذيري و رفع اسپاسم بدن مي شود، اين ورزش ساده اكسيژن بيشتري را به عضلات مي رساند.
5. مقدار زيادي منيزيم دريافت كنيد!
افزايش مصرف منيزيم به پيشگيري و كاهش چشمگير درد و سوزش عضلاني كمك مي كند. با مصرف منيزيم، توليد انرژي بدن شما بهينه مي شود و ماهيچه هاي شما در حين ورزش اكسيژن كافي دريافت مي كنند.
مطالعه اي كه در سال 2006 روي 30 ورزشكار مرد انجام شد اين نكته را تاييد مي كند. مصرف مكمل هاي منيزيم به مدت 4 هفته به بهبود عملكرد تمريني در ورزشكاران كمك كرد و سطح اسيد لاكتيك را به ميزان قابل توجهي كاهش داد. بهتر است براي تامين منيزيم مورد نياز در حين ورزش از سبزيجات سبز، آجيل و سبزيجات استفاده كنيد.
اخرين حرف
اسيد لاكتيك زماني كه كار زيادي داريد از بدن خارج مي شود. در واقع توليد اين عنصر براي محافظت از بدن است و به عنوان يك علامت هشدار به شما مي گويد، بهتر است آن را خيلي شديد نگيريد و به بدن خود فشار زيادي وارد نكنيد. با استفاده از تكنيك هاي ارائه شده در اين مقاله مي توانيد سطح اسيد لاكتيك را در خون خود كاهش دهيد و خستگي خود را مديريت كنيد.
برچسب:
،
ادامه مطلب
بازدید: